News

Πιτυρίδα: Οι μύθοι που επικρατούν

Η πιτυρίδα δεν είναι ξηροδερμία, δεν είναι έκζεμα ή ψωρίαση και δεν είναι μεταδοτική. Διαβάστε τους μύθους πίσω από την πιτυρίδα.

Η πιτυρίδα δεν είναι ξηροδερμία, δεν είναι έκζεμα ή ψωρίαση και σε καμία περίπτωση δεν είναι μεταδοτική.

Διαβάστε αναλυτικότερα τις διαφορές μεταξύ πιτυρίδας και ξηροδερμίας σε προηγούμενο άρθρο της Aether

Ωστόσο, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε άβολα και να πλήξει σοβαρά την αυτοπεποίθησή μας.

Οι μικρές λευκές νιφάδες που είναι κολλημένες στη βάση της τρίχας και συχνά συνοδεύονται από το αίσθημα κνησμού αποτελούν κλασικό χαρακτηριστικό της πιτυρίδας.

Όμως για να απαλλαγούμε από αυτές, πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε για τους μύθους που επικρατούν στο θέμα αυτό.

H πιτυρίδα είναι κολλητική

Το ακούμε συχνά από φίλους, γονείς… Αποτελεί, όμως, τον νούμερο ένα μύθο. Όχι η πιτυρίδα δεν είναι κολλητική. Δεν κολλάει ούτε με την επαφή των κεφαλιών, ούτε με τα κοινόχρηστα αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα, σκούφοι και πετσέτες μαλλιών. Αντιθέτως, είμαστε όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι να εμφανίσουμε πιτυρίδα καθώς είναι πολλοί οι δερματικοί ερεθισμοί που μπορεί να την προκαλέσουν.

Πρέπει να ξύνετε τις νιφάδες, για να φύγουν

Είναι λογικό να σας ανακουφίζει να βλέπετε αυτές τις αντιαισθητικές νιφάδες να φεύγουν και ναι η αλήθεια είναι πως ξύνοντας το τριχωτό της κεφαλής θα πέσει ένας μεγάλος όγκος από αυτές. Μετά, όμως, θα επιστρέψουν ακόμη πιο παχιές και πυκνές στην προσπάθεια του τριχωτού να προστατευτεί. Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι πως με το επίμονο και έντονο ξύσιμο μπορεί να τραυματίσετε την περιοχή και με τα μικρόβια που κρύβονται στα νύχια μας ενδέχεται να προκαλέσετε ερεθισμούς και φλεγμονές.

Η πιτυρίδα χειροτερεύει τον χειμώνα

Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αν η αιτία της πιτυρίδας είναι ο μύκητας που ευθύνεται για τη δημιουργία της, τότε, με δεδομένο ότι αυτός ευδοκιμεί σε συνθήκες θερμότητας, το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία στο σώμα μας, δηλαδή με τη ζέστη του καλοκαιριού, όταν ιδρώνουμε (π.χ. στο γυμναστήριο) ή όταν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό σεσουάρ.

Το λάδι είναι «θαυματουργό»

Μύθος. Σίγουρα, όμως, έχετε διαβάσει για διάφορες σπιτικές μάσκες με λάδι ή διάφορα γιατροσόφια για το πόσο καλό κάνει το ζεστό λάδι στο τριχωτό της κεφαλής. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως επειδή η πιτυρίδα είναι ήδη λιπαρή, αν εφαρμόσετε μια θεραπεία με βάση το λάδι, τότε η πιτυρίδα όχι μόνο δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα γίνει πιο λιπαρή ενώ μπορεί να προκληθεί και ερεθισμός που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Πιτυρίδα είναι μόνο οι λευκές νιφάδες στον γιακά

Ακόμη ένα λάθος. Οι λευκές νιφάδες που παρατηρούνται συνήθως στον γιακά είναι η ξηρή πιτυρίδα που εμφανίζεται με μια γενική ξηρότητα των μαλλιών και του δέρματος. Υπάρχει όμως και η λιπαρή πιτυρίδα με μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που κολλάνε στα μαλλιά και το τριχωτό, κάνοντάς το να γυαλίζει.

Λουστείτε καθημερινά, για να απαλλαγείτε από την πιτυρίδα

Μία ακόμη θεωρία που δεν ισχύει. Το καθημερινό λούσιμο στερεί την απαραίτητη λιπαρότητα από το κεφάλι σας, οδηγώντας σε ξηροδερμία που προκαλεί με τη σειρά της πιτυρίδα. Όμως το ίδιο σημαντικά με τη συχνότητα που λούζεστε, είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Το σίγουρο είναι πως τα κοινά σαμπουάν του εμπορίου δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν την πιτυρίδα. Το πρόβλημα αυτό, χρειάζεται εξειδικευμένες, κλινικά μελετημένες λύσεις που δρουν στοχευμένα στο πρόβλημα.

Το σαμπουάν της Aether κατά της πιτυρίδας αποτελεί ιδανικήλύση για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Πλούσιο σε εκχύλισμα ιβίσκου, κέδρου και μέντας χαρίζει λάμψη και ζωντάνια στα μαλλιά. Ένας τέλειος συνδυασμός όταν χρησιμοποιείται μαζί με τη μάσκα κατά της πιτυρίδας και της ξηρότητας.

Τώρα λοιπόν που ενημερωθήκατε για όλους τους μύθους που ισχύουν γύρω από την πιτυρίδα, έχετε κάθε λόγο να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για την αντιμετώπισή της.